Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
TÖREBODA

Förvaltningsrätten avgör två systrars framtid

"De mår bra, men vill ha LVU"
1:26 min

På fredagen ska Förvaltningsrätten avgöra om de två systrar från Töreboda som utsatts för hedersrelaterat våld, ska omhändertas enligt LVU, lagen om vård av unga.

Jenny Beltran som är juridiskt ombud för flickorna berättar att de båda mår under omständigheterna bra.

– De är positivt inställda till att de ska vårdas enligt LVU. Det är det vi har eftersträvat hela tiden, säger hon.

Utsattes för misshandel och hot
Det var i slutet av oktober som TV4-programmet Kalla Fakta avslöjade att två systrar, 16 och 17 år gamla, flytt från sin familj i Töreboda efter att ha blivit misshandlade och hotade till livet av släktingar - bland annat deras egen pappa.

När flickorna tog kontakt med Töreboda kommun fick de till en början ingen hjälp av socialtjänsten, som ansåg att hotbilden mot dem inte var så stor. Socialtjänsten menade att det inte innebar någon risk för flickorna om de bodde kvar hos pappan.

Kommunen anmälde sig själv
Efter att programmet hade sänts anmälde Töreboda kommun sig själv till Socialstyrelsen. Och man har nu, till slut, också ansökt om att systrarna ska omhändertas enligt LVU, lagen om vård av unga.

– Jag menar att de från början har fått uppgifter direkt från flickorna som borde lett till att de redan vid ett mycket tidigare stadium fattat beslut om LVU-vård, säger juridiska ombudet Jenny Beltran.

Det är om systrarna har rätt till LVU-vård eller inte som Förvaltningsrätten ska ta ställning till nu.

Systrarna bor på hemlig ort
Om rätten kommer fram till att LVU ska beviljas kommer systarna att bo kvar i den fosterfamilj som de redan flyttat till, på hemlig ort.

Pappans juridiska ombud Carl-Gunnar Sand säger till P4 Skaraborg att pappan vill att flickorna ska komma hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".