Eleverna fick tycka till om appen. Foto: Karin Johansson / P4 Skaraborg Sveriges Raio
Lidköping

Elever på De la Gardie utvecklar grävapp

"Skärmen är för liten och min tumme för stor"
1:21 min

Nu ska det bli lättare för bygg- och anläggningsarbetare att undvika att gräva av ledningar. I december lanseras en applikation till smarta mobiltelefoner som ska visa hur det ser ut under marken. Med i utvecklingen av appen är elever från De la Gardiegymnasiet i Lidköping.

Jesper Dahlin går sista året på bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning anläggningsjobb på De la Gardieskolan och är en av de elever som varit med.

-- Det är ju skôj att få vara med och utveckla något som man kommer att jobba med i framtiden, så det var ju riktigt roligt.

– Först gick vi igenom allting och skrev in allt vi skulle göra, hur brett vi skulle gräva och allting, sen skickar man iväg det och får svar av de som har kablar att där ligger en kabel på det djupet och då kommer de och sätter ut det.

Det är webbtjänsten ledningskollen som har anlitat De la gardiegymnasiets bygg- och anläggningselever i utvecklingen av applikationen, som främst ska vara en hjälp för personer som arbetar med anläggning.

Tycka till
Eleverna har fått vara med och tycka till och ha synpunkter på bland annat utseende och funktioner, för att man ska kunna ta fram en app som på bästa sätt kan informera om var det finns nedgrävda kablar.

Och det är en viktig produkt tycker Gustaf Karlsson som också varit med i projektet.

– Ja det är viktigt, vi kan gräva av kablar för miljoner annars varje år, så det är ju väldigt viktigt att ha ledningskollen.

För liten
Samtidigt hade killarna vissa anmärkningar på den prototyp som gjorts som de önskar ändra på för att vilja använda appen i sitt framtida arbete.

– Det var så smått, skärmen är så liten på min telefon och jag har för stora tummar för det, säger Gustaf.

-- Lite mindre text kanske för det var väldigt mycket att läsa igenom hela grejen, säger Jesper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".