En skiss över förskolan Kompassen i Karlsborg. Bild: Karlsborgs kommun
Karlsborg

Förlorad tid kan stoppa Kompassbygget

"Det handlar om förtroendet för det politiska arbetet"
1:23 min

Just nu pågår en politisk strid i Karlsborg. Orsaken är att planerna på en ny förskola som kan kosta upp till 30 miljoner kronor nu riskeras att försenas då kommunledningen anser att den blir för dyr.

Den gamla förskolan Tallkotten som sedan länge varit i dåligt skick utrymdes nyligen på grund av mögelangrepp och barnen får nu vistas i tillfälliga lokaler i väntan på den nya förskolan.

Oppositionsrådet Peter Lindroth (S) är missnöjd med hur kommunen har hanterat frågan.

– Vi i oppositionen  tycker att man borde ha stoppat planerna mycket tidigare. Genom att vänta så länge har vi förlorat en massa tid och den nya förskolan riskerar därför att bli försenad, säger Peter Lindroth.

Drog i handbromsen
Kompassen är namnet på den nya förskolan som skulle vara en energisnål modern byggnad som skulle sätta Karlsborg på kartan när det kommer till förskolor.

Men nu har alltså kommunen dragit i handbromsen och Peter Lindroth tror att detta har skadat tilltron till politikerna.

– Det handlar ju om en förtroendefråga i väldigt hög grad. Förtroendet bland föräldrarna, lärare och byggentreprenörer för kommunen anser jag har skadats.

Oense om priset är ett problem
Peter Lindroth anser inte att priset är ett problem, eftersom oppositionen har kostnaden inräknad i sin budget.

Men för kommunalrådet Kjell Sjölund (C) är just prislappen på förskolebygget det stora problemet.

– Det är prisbilden som är problemet. Det visade sig att bygget kommer att kosta fem miljoner mer än vi hade bedömt, säger han.

Fem miljoner kronor mer gör att totalsumman kan hamna runt 30 miljoner kronor. Det är i mesta laget, menar kommunen som vill ta nya tag för att komma billigare undan.

Föräldrar och personal oroliga
Föräldrar och lärare befarar att bygget kommer att dra ut på tiden och att den nya moderna förskolan inte blir av. Men Kjell Sjölund menar att löftet om en ny förskola fortfarande kan hållas.

– Jag hoppas verkligen det. Det är ambitionen som vi har. Och enligt vår fastighetsenhet kan vi komma att hålla det löftet. Men det som inte är klart är vilken väg vi ska ta för att nå dit, avslutar Kjell Sjölund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".