Första Ap-fondens investeringar i stora lantbruk i ska ge svenskarna bättre pensioner. Mjölken från de här korna exporteras till länder där efterfrågan är stor, till exempel Indien och Kina. Foto: Rikard Kjörling, Första Ap-fonden.
EKONOMI

Mjölken ska säkra pensionspengarna

1:28 min

Mjölk ska säkra våra pensioner framöver. När världens börser gungar och räntor på säkra statsobligationer är rekordlåga, letar de statliga Ap-fonderna efter nya mer stabila sätt att satsa pensionspengarna. Jordbruk tillhör den kategorin.

Rikard Kjörling är ansvarig för en del av investeringarna på första Ap-fonden. Så sent som i oktober var han i Australien. Nu visar han bilder därifrån på sin dator.

– Här ser vi en av de gårdar som vi äger sedan en tid tillbaka. Vi är på besök tillsammans med vår samarbetspartner och träffar familjen som bedriver jordbruket på gården.

– Hur kan den här mjölken hjälpa svenska pensionssparare?

– Mjölk är en viktig produkt i Sverige, men också i andra länder. Inte minst i Kina och Indien och dit exporteras mycket torrmjölk.

Det är storskaliga jordbruk som köps, med 500-600 kor som betar utomhus året runt. De här bönderna exporterar sedan sin mjölk till länder där efterfrågan är stor, till exempel till Kina och Indien.

För en del bönder blir Ap-fondernas investeringar lösningen som möjliggör för nästa generation att ta över gården, eller att lantbrukaren kan köpa även granngården.

– Bonden kan vara anställd - då får han lön. Han kan också vara i ett arrendatorförhållande -då kan han satsa egna pengar, men då kan han också få mer betalt. Så på ett eller annat sätt blir han ersatt i den här uppgörelsen, förklarar Rikard Kjörling.

Även andra Ap-fonden har hoppat på jordbrukståget och köpt bland annat odlingar för sojabönor i Brasilien och grönsaksodlingar i USA.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista