Bakom läktaren tränar friidrottarna. Foto: Erik Holmlund/SR Skaraborg

"Puckar flyger och far överallt"

"Jag funderade seriöst på att sluta..."
1:42 min

Friidrottsföreningen IF Hagen från Skövde har inte de bästa förutsättningarna när det gäller att utöva vinterträning. Man måste samsas med både hockey och konståkning. Nu hoppas föreningen på nya och bättre träningslokaler till nästa år.

Bakom Billingehovs sittplatsläktare i Skövde tränar 14-åriga Sara Svensson och hennes föreningskompisar i IF Hagen flera gånger i veckan under vintersäsongen.

Hon berättar att träningslokalen för friidrottarna har brister.

– Jag tycker att det är jättetråkigt. Det är livsfarligt, för när hockeykillarna tränar kommer det puckar flygande och farande överallt!

Högt ljud i träningslokalen
Förutom dåligt med utrymme får de stå ut med en hög ljudkuliss i form av hockeyspelande eller musik som konståkningen använder sig av.

– Det låter så in i bomben, säger Sara Svensson.

Emellanåt har det varit så påfrestande att hon övervägt att sluta.

– Jag funderade seriöst på att sluta, för det var inte roligt. Men det är sådan kamratskap i föreningen, så jag fortsätter.

Tvingas skrika till varandra
Anders Magnusson, tränare i IF Hagen, säger att ljudnivån i Billingehov är ett problem.

– Ljudnivån är ofantligt hög här inne. Vi mätte upp nivån till 85-90 decibel förra året, så man får nästan skrika till ungdomarna på träningen. Möjligheten finns för att springa, träna häcklöpning och stöta kula. Det är ungefär vad vi kan göra här inomhus.

Bristerna i lokalen får följder för klubben, säger han.

– I teknikgrenarna längdhopp och höjdhopp som vi inte kan träna här märker vi att vi tappar gentemot andra föreningar.

En lösning kan vara på gång
I 25 år har IF Hagen hållit till i Billingehov vintertid, men nu verkar de trots allt vara nära en lösning.

Fritidsnämnden i Skövde jobbar på att kunna sköta driften för en lokal på det gamla Paroc-området. En lösning som kan bli verklighet nästa höst, tror fritidsnämndens vice ordförande Maria Hjärtqvist.

– Jag tror att det finns stora chanser till det. Vi har tagit ett inriktningsbeslut i nämnden att göra det här och finansera det för 2013, säger hon.

Reporter Richard Hermansson
0500-77 30 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".