1 av 2
Sigun Gröning är piga på Vallby Sörgården som är Skaraborgs första kulturreservat. Foto: Moa Gunnarsson/P4 Skaraborg
2 av 2
Redskap från gården. Foto: Moa Gunnarsson/P4 Skaraborg.
SKARA

Utställning om Vallby Sörgården på Västergötlands museum

3:13 min

Vallby Sörgården har varit ett kulturreservat sen 2008 och är Skaraborgs första och enda kulturreservat. Igår öppnade utställningen om gården på Västergötlands museum i Skara.

På Västergötlands museum bjuds det på knäckebröd och svagdricka vid invigningen.

– Det känns mer som förr. Vi ville inte bjuda på salta pinnar och bubbel, säger Sigun Göring som annars är piga på Vallby Sörgården som ligger i Tidan.

På gården och i huset finns många bevarade redskap och saker som familjen använt under årens lopp. Inget har tagits bort och inget är ditplacerat. Sigun Göring berättar att man ville flytta grejer till museet under vinterhalvåret, dels för att gården inte är öppen men också för att visa upp sakerna närmare.

– På gården ligger många av dokumenten och andra intressanta saker i lådor och annan förvaring. Nu kan besökare se föremålen på närmare håll.

Tyra Johansson var den sjätte och sista generationen att bo på Vallby Sörgården. Hon gick bort 1996 och hade varken barn eller man. Gården gick då till Allmänna arvsfonden och nu ägs gården gemensamt av Tidanbygdens och Wäring-Locketorps hembygdsföreningar.

Än idag jobbar Sigun och annan personal på precis samma sätt som man gjorde förr.

– På sommaren hässjas höet och på hösten mals råg och vete till mjöl. Havren skördas med självbindare för att bli till julkärvar, säger hon.

Sigun Gröning säger också att hon är nöjd med utställningen på Västergötlands museum.

– Jag hoppas på att besökarna får en känsla av hur vi har det där ute på gården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista