Lennart Andersson lämnar in sin bil för besiktning i Skövde, nyligen lät han en annan typ av expertis utvärdera hans syn. Foto: Cristian Ölun
Trafik

Var tionde kör bil trots dålig syn

Trafikant från Skövde: ”Viktigt med bra syn när man kör bil”
1:48 min

En ny undersökning som Trygg-Hansa har gjort visar att en tredjedel av alla bilförare får anstränga sig för att se vad vägskyltarna föreställer, var tionde sätter sig bakom bilen trots att de ser för dåligt.

Lennart Anderson som i morse var på bilbesiktningen i Skövde har själv nyligen kontrollerat synen för att känna sig säker i trafiken.

– Det är ju naturligtvis viktigt att man ser bra i trafiken och speciellt nu när jag börjar bli lite äldre. Det är bara några veckor sedan som jag var på en synundersökning och fick nya glasögon som är anpassade till just bilkörning, säger Lennart Anderson.

Trygg-Hansa menar att de är förvånade över resultaten och anser att undersökningen tydligt visar att problemet är större än de trodde och att konsekvenserna är allvarliga.

– Förmodligen leder det till fler skador i trafiken och längre bort från den nollvision som vi har i Sverige, säger Jonas Frid som är ansvarig för motorförsäkringar på Trygg-Hansa.

Krav på lagändring
I Sverige finns inget krav om att undersöka synen vid förnyande av körkortet, detta är något som försäkringsbolaget Trygg-Hansa tillsammans med ett flertal andra organisationer är ett problem. Nu kommer lagkrav på en obligatorisk synundersökning.

– Vi vill se en liknande lag som finns i andra länder i Europa. Det är bara Sverige tillsammans med ett fåtal andra länder som inte har ett krav på en obligatorisk synundersökning när man ansöker om ett nytt kortkort.

Och kravet på en lagändring fick stort stöd i den undersökning som Trygg-Hansa gjorde. Tre av fyra bilförare ansåg att en lag var nödvändig och Lennart Anderson är en av de som tror att en lag på synundersökning kan vara en bra idé.

– Jag tror det kan vara en bra grej. Det handlar ju trots allt om säkerhet och inte bara om mig själv utan om alla andra i trafiken. Därför tror jag det är en bra idé, säger Lennart Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".