Åldringsbrott väcker oro i Marietad. Margit Århäll släpper inte in vem som hellst. Foto: Erik holmlund/ Sveriges Radio, P4 Skaraborg.
ÅLDRINGSBROTT

Rånarliga sprider skräck bland Skaraborgs äldre

"Jag släpper inte in folk jag inte känner"
4:26 min

Polisen misstänker att ett antal kvinnor på olika sätt försöker bestjäla pensionärer på pengar. Tjuvarnas framfart väcker oro.

– Det är bedrövligt. Det gäller att vara extra försiktig, men det är tråkigt att man ska behöva känna så här.

Margit Århäll är vice ordförande i Mariestads kommuns pensionärsråd. Hon låser extra noga om sig och är på sin vakt efter de jagade bedragarna.

Enligt vittnesmål den senaste veckan till polisen verkar två tjuvar haft liknande tillvägagångssätt i Mariestad, Skövde och Falköping. Tjuvarna är enligt flera vittnesmål till polisen kvinnor, med mörkt hår, ca 1.60 långa. De berättar med hjälp av en lista, skriven på utländskts språk, hur de vill samla in pengar till ett välgörande ändamål. Men när plånboken kommit fram försökte tjuvarana sno den i stället.

Uppfinningsrika tjuvar
Förutom de senaste händelserna kan tillvägagångssätten variera. Utredningsbefäl Tony Johansson menar att det sannolikt handlar om flera grupperingar, som rör sig över stora områden och man misstänker att de har något slags samröre med varandra.

– Det finns alla möjliga tillvägagångssätt, de har en enorm uppfinningsrikedom.  

Brottsstatistik visar att de flesta åldringsbrotten i Sverige sker i den utsattes hem. Margit Århäll och många av hennes bekanta blir mer aktsamma, när tjuvar tycks vara i farten.

– Man får försöka vara lite mer försiktig och ha koll på sin plånbok. Jag släpper inte in folk jag inte känner. Det är tråkigt att det ska behöva vara så.

Är det risk att folk blir onödigt oroliga tror du?

Nej, jag tycker inte det. Vi tar upp det här på olika sätt. Polisen har informerat vid olika tillfällen bland annat. Men när det tycks vara i farten, som nu, så behöver man ta upp det igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".