Fem vindkraftsverk ska byggas i Mularp. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.
Skara

Fullmäktige i Skara: "Ja till vindkraftverk på Billingen"

Jan Olof Bohlin om fullmäktiges ja till vindkraft på Billingen
3:02 min

Under måndagskvällen fattare kommunfullmäktige i Skara beslutet att bevilja ändring i detaljplanen för området på nordöstra Billingen där ett dotterbolag till Vallebygdens energi vill bygga sex vindkraftverk.

28 ja, 16 nej och en blank. Det blev resultatet när fullmäktige igår kväll tog ställning till den uppmärksammade frågan om ett rekordhögt vindkraftverk på Billingen. Kommunfullmäktiges ordförande Jan Olof Bohlin (m) beskriver gårdagskvällens debatt som intensiv men sansad.

– Jag tror jag räknade, efter mötet, till 19 olika anförande plus repliker. Anförandena som var negativa tryckte väl mest på att proppen kommer gå ur på platåbergen, så att det kommer bli fler som söker och får lov att bygga på våra platåberg.

Klassiska motargument
Enligt Bohlin kom även argumenten om vindkraftsverkens utseende och påverkan på fågellivet upp från skeptikerna. Många åhörare hade samlats för att lyssna till debatten, men det utbröt inget jubel när beslutet väl fattades.

– Nej, det vill jag inte påstå. Men det var ovanligt många åhörare och när beslutet var taget så halverades åhörarskaran.

Det är däremot långt kvar innan vindkraftparken, med de 190 meter rekordhöga vindkraftverken, kan byggas. Tillståndet ska nu prövas av Länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".