1 av 2
Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
2 av 2
Hanna Wigh, distriksordförande för Sverigedemokraterna i Skaraborg. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Tidaholm

Kent Jansson lämnar SD i protest

2:10 min

Tidaholmspolitikern och sverigedemokraten Kent Jansson lämnar sitt parti i protest efter den uppmärksammade filmen som publicerades av Expressen.

Jansson, som sitter i Tidaholms kommunfullmäktige, är kritisk till att Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling får stanna kvar i partiet.

– Jag kan inte sitta för ett parti med höga företrädare som kallar människor för blatte, hora och beväpnar sig med järnrör. Det gör inte saken bättre att folk tar dessa i försvar, säger han till tidningen Expo Idag.

"Krävde en dator"
Från partistyrelsen sida menar man att Jansson tagit upp den uppmärksammade filmen som ett svepskäl till att han lämnar partiet. Det hela handlar enligt Hanna Wigh, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Skaraborg, om en dator.

– Bra att han fattat beslutet. Faktum kvarstår att Jansson sitter i fullmäktige men struntar i att gå på möten eftersom han kräver en dator för 6000 som vi inte vill ge honom, säger Hanna Wigh till P4 Skaraborg.

Till Expo Idag pratar Kent Jansson om konflikten inom distriktet och besvikelsen över hur Hanna Wigh hanterat saken.

– Vi började diskutera saken redan vid valet 2012. De andra partierna får behålla pengar för att utveckla sig lokalt. Här får vi inte en krona. Allt går till regionen. Jag frågade efter 6000 kronor och Hanna Wigh gav mig bara kalla handen. Det som prioriteras är Falköping, Mariestad och Skövde, säger Jansson till tidningen.

Utpressning
Hanna Wigh kallar det hela för utpressning och hänvisar till en mejlkonversation mellan henne och Jansson som P4 Skaraborg tagit del av. I mejlväxlingen nämner inte Jansson något om att han tänker lämna partiet med anledning av den uppmärksammade rasistfilmen.

Att den senaste tidens turbulens inom Sverigedemokraterna skulle fått bägaren att rinna över för Kent Jansson är inte en förklaring som Hanna Wigh köper.

– Han har inte indikerat till mig något åt det hållet, det var helt och hållet uteslutande om den här datorn som han skulle ha omgående, säger Hanna Wigh till P4 Skaraborg.

Ken Jansson kommer sitta kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige i Tidaholm. Av mejlkonversationen framgår att Kent Jansson blivit närmast paff när Hanna Wigh uttryckt att de inte tänker ge vika för, vad hon bedömer som, utpressning:

Vart du hittat ordet utpressning ifrån är för mig en gåta, du har haft 2 år på dig att svara på frågan om datorinköp, men när inte Tidaholm prioriteras för fem öre efter 2 års betänketid så ledsnar man, men kalla det för utpressning om du vill,,,,tolkar det som brist på ordval. /Kent Jansson, via mejl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista