Oskar, en av många sjuåringar som gillar det här med smarta telefoner. Foto: erik holmlund/ P4 Skaraborg.
TEKNIK I SKOLAN

Var tredje sjuåring har en egen smartphone

6:07 min

Oskar är sju år och använder sin telefon dagligen. Han surfar, spelar spel med mera. Fler och fler av hans jämnåriga gör samma sak.

Oskar är långt i från den enda som ser stora fördelar med att använda så kallade smarta mobiltelefoner. Så många som var tredje sjuåring i landet har en egen, det visar en SIFO-undersökning. Siffrorna är högre i storstäder.

Skeptiker menar att mobiltelefoner i för tidiga åldrar leder till onödig stress. Den andra sidan lyfter snarare fram vilka möjligheter den nya tekniken medför, nya pedagogiska landvinnignar.

Förr eller senare dyker frågan upp för varje förälder. Mobiltelefon eller inte? Så här säger två småbarnsmammor till P4 Skaraborg.

– Sju år tycker jag låter lite tidigt. Jag förtsår inte varför? Jag tror det leder till stress.

– Jag ser inga problem med att man använder sig av ny teknik. Men det är klart. Jag förstår att det blir jobbigt för de föräldrar som säger nej, när barnets kompisar har var sin.

Kan bli vanligt i undervisningen
Än så länge är det förbud mot mobiltelefoner på skoltid på Månesköldsskolan i Lidköping. men i framtiden lär det bli ändrng på det, menar rektor, Tomas Dalemo.

– Än så länge har vi rekommenderat föräldrar att inte låta barnen ta med sig telefon. Vi har telefon här om de behöver ringa. Men samtidigt använder vi iPad och datorer i undervisningen. Om ett par år tror jag vi också kan använda oss av telefoner.

– Visst finns det risker, men samtidigt stora möjligheter. Det är upp till oss att lära våra ungdomar att använda tekniken på rätt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista