Migrationsverket konstaterar att familjen kan utsättas för mordförsök i Kosovo. Foto: Maja Suslin/Scanpix
SKÖVDE

Utvisas trots risken för mordförsök

Dotter:”Någon i min familj kommer att dö”
1:49 min

Migrationsverket utvisar familjen Hasani i Tidan utanför Skövde. Det här trots att myndigheten själva konstaterat att familjen kan utsättas för mordförsök

Dottern Arbenita Hasani har nu tagit farväl av sina vänner, och väntar på polisen.

– De sa att vi kan demonstrera igen, eller vi kan åka till Migrationsverket och prata med dem. De sa sådana fina ord, jag blir så glad när jag hör dem, säger 14-åriga Arbenita Hasani.

Ett och ett halvt år har familjen Hasani varit i Sverige. Under tiden har barnens skolkamrater och boende i Stöpen där de gått i skola demonstrerat och visat sitt stöd. Men för en vecka sedan beslutade Migrationsverket att familjen inte får stanna, trots att de hotas av blodsfejd i hemlandet Kosovo.

– Någon i min familj kommer att dö. Tankarna låter mig inte sova, säger Arbenita Hasani.

I lägenheten i Tidan är stämningen tryckt. Pappan tvingades mot sin vilja av sjukvården att läggas in för psykiatrisk vård efter beskedet om utvisning. Därför har utvisningen tillfälligt skjutits upp. Men när han tillfrisknar ska familjen på sex personer där femårige Albion är yngst utvisas.

– Jag vill inte. Hör. Nu räcker det. Nu får vi prata om något annat, säger han.

Att familjen hotas av blodshämnd har Migrationsverket konstaterat. Efter en lång utredning där verket krävt bevis för att familjen försökt försonas så är den saken utredd. Då väljer verkets advokatbyrå att använda en ny anledning till att familjen ändå kan återvända. Advokaterna menar att Kosovos polis kan skydda familjen. Något som familjens ombud Thabo Muso menar är helt orimligt.

– Det skulle ofta innebära att poliskåren med risk för sina egna liv skulle bli indragna i stora släktfejder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".