Magnus hoppas att hans anmälan ska leda till att personalen ändrar bemötandet gentemot de anhöriga. Foto: Sofia Dalén/P4 Skaraborg Sveriges Radio
LIDKÖPING

Hittade pappan död i sjuksängen - nu anmäler han sjukhuset

1:17 min

När Magnus skulle besöka sin pappa på sjukhuset i Lidköping låg han död i sjuksängen. Nu har Magnus anmält sjukhuset till Socialstyrelsen.

Pappan fick en hjärtinfarkt och lades in på sjukhuset i Lidköping. Dagen efter skulle sonen Magnus besöka honom tillsammans med sin mamma. Då fick de en chock - pappan låg död i sjuksängen.

– Det kändes som att han fick dö i sin ensamhet, det är det som gnager mest, säger Magnus, som egentligen heter något annat.

Magnus och hans mamma påkallade hjälp av personalen.

– De kom till platsen och började med HLR,  men det var för sent.

Sjukhuset ska utreda händelsen
Trots att ultraljud visade att pappans hjärtaktivitet var nedsatt, hade inte de anhöriga kontaktats. Nu anmäler de sjukhuset till Socialstyrelsen.

Även sjukhuset ska utreda om de har gjort något fel. Ulf Nyberg, chefsläkare för Skaraborgs sjukhus i Lidköping, beklagar det inträffade.

– Det här är en oerhört tragisk och allvarlig händelse. Det är egentligen patienten som ska informeras, i vissa fall anhöriga. Om patienten är svårt sjuk ska anhöriga informeras. Vi måste göra den här analysen för att se om det gått rätt till.

Sofia Dalén
nyheterna.skaraborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista