Götene

Götene skjuter till ytterligare 25 miljoner till Medeltidens Värld

2:07 min

Götenes kommunstyrelse skjuter till ytterligare 25 miljoner till Medeltidens Värld. Detta bland annat genom att lösa lån för 20 miljoner.

Medeltidens Värld fortsätter att kosta Göteneborna pengar. Vid gårdagens turbulenta möte i kommunstyrelsen, där kommundirektören Rogher Selmosson avsattes, behandlades frågan om lån och fortsatt drift.

– Nu har vi möjligheter att skriva ner lånet, så det återstår 2,5 miljoner, säger Ann-Marie Widegren (M), kommunstyrelsens andre vice ordförande.

Var tas pengarna ifrån?
– I år tas de från AFA-pengarna, som är en engångsinkomst för kommunerna och det goda resultat som vi har.

Götene Framtid och Vänsterpartiet valde att inte delta i beslutet, men övriga ställde sig bakom. Enligt beslutet ska 20 miljoner ur kommunens resultat användas till att betala av på lånen, och ytterligare fem miljoner avsättas till driften.

"Det blir bättre ekonomiskt sett"

Annars blir det omöjligt att så småningom sälja anläggningen, menar Ann-Marie Widegren.

– Det har varit vår avsikt hela tiden att sälja Medeltidens Värld. Och som det ser ut idag kan vi inte få ut värdet som lånet är på, och då blir det bättre ekonomiskt sett att skriva ner lånet.

Ann-Marie Widegren sitter med i styrelsen för Medeltidens Värld och har under hela processen suttit i fullmäktige och deltagit i besluten kring förlustaffären. Och hon medger att också hon har ett ansvar.

– Vi försöker göra det bästa av en problematisk situation. Det tycker jag är att ta ansvar.

Ska man inte kliva åt sidan som politiker, om man har satsat på detta som har gått åt pipsvängen?
--Det är inte jag som ska avgöra det.

Vem ska avgöra det?
– Det är i så fall mitt parti.

Selmosson får 2,5 miljoner i avgångsvederlag

Hyresavtalet kring piratborgen blev ett rött skynke för Göteneborna. Foto: Petra Dahlberg/P4 Skaraborg Sveriges Radio

Rogher Selmosson har avsatts av kommunstyrelsen i Götene efter folkstormen kring Medeltidens värld. Han får 2,5 miljoner kronor i avgångsvederlag.

Anders Månsson: Ingen vill ta ansvar

Turerna kring Medeltidens Värld fortsätter. Foto: P4 Skaraborg

Anders Månsson från partiet Götene Framtid tycker att det var ett ansvarsfullt beslut att sparka kommundirektören. Han tycker inte att politikerna i Götene vågar ta några beslut alls.

Sten Lillieström

0500-77 30 16
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.