Johanna Björk och Hanna Conroy vill veta vad som ska hända. Foto: Rebecca Sutton / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Skara

Flera förskolor i Skara riskerar att stängas

Föräldern Hanna Conroy: ”vi har inte fått någon information”
2:08 min

Flera förskolor i Skara kommun kan komma att läggas ned. Minskade barngrupper gör att kommunen behöver effektivisera verksamheten.

Hanna Conroy har barn som går på förskolan Skattkistan, och hon är upprörd över att kommunen inte har informerat föräldrarna om förändringarna.

– Det känns väldigt osäkert, eftersom vi inte har fått någon information. Vi vet ingenting, helt enkelt.

I höstas beslutade Skaras barn- och utbildningsnämnd att ge kommunen i uppdrag att göra en utredning av förskolornas lokaler, för att kunna fatta beslut om vilka förskolor man kan slå ihop eller omorganisera på annat sätt.

Nämndens ordförande Jonas Ahlström säger att kommunen har för många lokaler till antalet barn sedan barngrupperna minskat de senaste åren. Han tycker att en bra lösning skulle vara att säga upp lokalerna för de tre förskolor som kommunen inte äger, och låta de barnen börja på andra förskolor. Skattkistan är en av dessa, och Hanna Conroy är orolig över vad som ska hända.

– Att det fattas beslut och att man måste effektivisera, det förstår jag. Men man måste se till helheten och de det drabbar annars funkar det inte. Vår förskola är väldigt fungerande och har gott rykte. Varför lägga ner en förskola som är fungerande?

"Det skapar oro och rykten"
Först i mitten av december blev förskolepersonalen informerade om lokalutredningen. De fick då i uppdrag att skriva en konsekvensbeskrivning och riskanalys. Men personalen tycker inte att det är tillräckligt.

– Vi har inte fått information om hur läget ser ut och vi har fått väldigt kort tid på oss att göra en konsekvensbeskrivning, vilket vi egentligen anser att man inte kan göra innan man fått reda på vilka alternativ som finns, säger en förskollärare.

Hade ni sett annorlunda på saken om ni hade varit delaktiga i planeringen från början?
– Naturligtvis. För som det har varit nu skapar det bara oro och rykten och spekulationer, istället för att man hade kört med öppna kort.

Verksamhetschef Susanne Johansson vill inte ställa upp på intervju men skriver i ett mail att "det sällan är enkelt att ge information och föra kommunikation i rätt tid under förändringsprocesser".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".