Albin Ljungqvist från Falköping blir intervjuad inför Melodi Grand Prix. Foto: Privat
P4 Morgon

Albin från Falköping sjunger i danska Melodifestivalen

5:11 min

Nästa lördag sjunger Albin Ljungqvist låten Beautiful to me i Melodi Grand Prix som är Danmarks svar på Melodifestivalen.

31-åringen tävlar med en låt skriven av artisten Bryan Rice som sett Albin uppträda på Wallmans i Köpenhamn. De möttes några gånger i farten och det visade sig att de var grannar.

– Vi skulle ta en kaffe sa vi så jag gick hem till honom. Han hade bakat pepparkakor. Så satt vi där i köket och han förhörde mig vad jag tyckte om Melodifestivalen och vad jag ville i framtiden.

Besked efter duschen
Sen kom samtalet som Albin inte hade väntat sig.

– Det var lite som att tiden stannade. Jag hade precis kommit ut ur duschen på gymmet när Bryan Rice ringde och frågade om jag ville sjunga hans låt. Efter vi lagt på blev jag först skakig och helt nervös och sen jätteglad. Känslomässig rollercoaster, kallar Albin Ljungqvist det hela när P4 Skaraborg når honom.

Skaraborgskt motstånd
Albin, som jobbar och bor i Köpenhamn sen sex och ett halvt år tillbaka, kommer inte vara den ende skaraborgaren i tävlingen. Även Thomas G:son är med och slåss om segern. Han har skrivit låten We own the universe åt gruppen Daze - ett verk han skrivit tillsammans med Peter Boström. Det är alltså samma duo som gjorde Loreens massiva segerlåt Euphoria.

– Han är ju rutinerad herre, Thomas G:son. Men han vann ju förra året så nu får det vara någon annan som vinner.

Snart dags
Om åtta dagar är det dags. Då gör Albin sitt största och första uppträdande hittills i livet. Fram tills dess är det laddning på olika sätt som gäller

– Hålla mig fräsch och pigg, gå till gymmet, öva mer på låten och sen bara förbereda mig mentalt för att stå där i boxen inför 15 000 personer i publiken och 2 miljoner tittare.

Christopher Johansson

0500-77 30 14
christopher.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista