Skaraborg

700 platser i Skaraborg förorenade av miljögifter - se hela listan här

Runt om i Skaraborg finns det cirka 700 platser som kan vara förorenade av miljögifter. Det visar en sammanställning som länsstyrelsen gjort.

Länsstyrelserna har totalt listat över 80 000 platser runt om i Sverige som man har misstanke om kan vara giftiga för människor och miljö.

I Skaraborg finns det över 30 platser där det bedöms att det finns en mycket stor risk för förorening.

Men trots det stora antalet är det inget som biträdande miljöskyddsdirektör vid Länsstyrelsen Siv Hansson är bekymrad över.

– Vi är inte speciellt oroliga. Det finns vissa områden inom riskklass 1 där det kan finnas en mycket stor risk för förorening och då vi vill att de platserna ska undersökas. Den här inventeringen som gjorts är ett verktyg för oss så vi kan bestämma oss för exakt var vi ska jobba vidare. Men det måste betonas att den här inventeringen visar var det finns risk för en förorening och inte att vi konstaterat att det verkligen är en förorening, säger Siv Hansson.

Vill skapa giftfri miljö
Inventeringen som Länsstyrelserna gjort är en del i det nationella målet för en giftfri miljö där man vill eliminera ämnen i naturen som kan hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Genom att ta reda på var det kan finnas gift så kan man senare bestämma om man ska inleda en sanering av platsen eller inte.

Det kan till exempel handla om nedlagda industritomter, förorenade sjöar eller gamla bensinmackar.

Gamla sågverk är miljörisker 
Exempel i Skaraborg är den nedlagda urangruvan i Ranstad och impregneringsverket i Otterbäcken. Men enligt Siv Hansson så finns det även andra verksamhetet som man nu vill titta närmare på för att se om de utgör en fara.

– Det är alla sågverk i Skaraborg som använt sig av det giftiga ämnet pentaklorfenol och det är ganska många. Sedan är det också alla gamla kemtvättar. Ofta hade man kemtvättarna i det som idag är bostadshus och de giftiga ämnen som man då använda har sjunkit ner i husets bottenplatta och så kan det fortfarande än idag dunsta upp miljögifter i lokalerna, förklarar Siv Hansson.

Cristian Ölund

cristian.olund@sverigesradio.se
0500- 77 30 63

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista