Filippa omgiven av syskonen Vilhlm och Stella, mamma Louise och pappa Rickard. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Lidköping

Hjärteflickan Filippas familj vill göra Lidköping till "Alla hjärtans stad"

Mamma Louise: ”Hjärtfel är en folksjukdom och kan samla hela Lidköping”
5:26 min

I helgen startar en insamling i Lidköping för hjärtforskning, för andra året i rad. Initiativtagare är Louise och Rickard Wisemark vars dotter Filippa föddes med ett ovanligt hjärtfel.

Filippa är som vilken treåring som helst: nyfiken, glad och pigg, och som älskar att brottas med sin pappa. Under tröjan döljer hon operationsärr: Filippa är nämligen född med ett hjärtfel. Hon har endast en hjärtkammare istället för två, vilket gör att blodet inte syresätts tillräckligt. Hittills har hon genomgått tre operationer.

– Vi fick reda på det två veckor efter hennes födsel. Vi fick hjälp av läkarna i Lidköping och Skövde som räddade hennes liv, säger mamma Louise medan Filippa leker pussel med lillebror Vilhelm och storasyster Stella.

Tre barn per dag
Filippa är inte ensam. Det födds i snitt tre barn per dag med hjärtfel. Och för andra året i rad startar familjen Wisemark ett event i Lidköping för att samla in pengar för hjärt– och lungforskning.

– Alla hjärtans dag infaller den 14 februari och februari är ju ”alla barnhjärtans månad” och då tycker vi att man kan uppmärksamma det på ett annat sätt än att skänka choklad och blommor, därför vill vi göra Lidköping till ”Alla hjärtans stad”, förklarar mamma Louise.

Hela familjen kommer att engagera sig i olika aktiviteter för att samla in pengar.

– Filippa älskar popcorn och ansiktsmålning och sedan kommer hon att gå runt och tycka att det är häftigt att se sig själv på bilder. Vi vill att så många som möjligt kommer och besöker oss och vi är redan otrolig tacksamma för stödet vi har fått, säger Rickard.

– Hjärtfel är en folksjukdom och det är något som kan samla hela Lidköping, det är en hjärtefråga för många, säger Louise.

Mary Chitgar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".