sjukvård

Fungerande smärtvård i Skaraborg kan dröja två år

1:50 min

Det kan dröja upp till två år innan det finns en väl fungerande smärtvård i Skaraborg. Under tiden riskerar hundratals smärtpatienter att stå utan den vård de behöver.

Vid årsskiftet sade regionen upp avtalet med den privata smärtkliniken i Falköping. Tills vidare hänvisas patienter till vårdcentralerna och den vanliga sjukvården. 

– Man har förhoppningar om att ha byggt upp en bra smärtverksamhet i Skaraborg inom ett till två år, säger Claes-Göran Borg, ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Skaraborg.

En av patienterna är Madeleine Johansson som lider av kronisk smärta. Hon har tidigare fått hjälp på Smärtkliniken i Falköping men nu hänvisas hon alltså till vårdcentralen där hon vet att hon inte kommer få den hjälp som hon behöver.

– Det är förfärligt. Det är som att börja om på ruta ett. Man känner en sådan förtvivlan och uppgivenhet- hur man ska orka ta sig igenom allt en gång till.

"De ska hitta lämplig vård"
Claes-Göran Borg har förståelse för att en del smärtpatienter nu kan hamna i kläm men han tror likväl att den offentliga vården ska kunna erbjuda den vård som patienterna eftersöker.

– Vi har fört samtal med Skaraborgs sjukhus och primärvården och de har sagt att de kommer att ta emot de patienter som behöver vård när det gäller smärta. De ska hitta lämplig vård för dessa patienter.

Madeleine har kronisk smärta

Foto:Cristian Ölund/ Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Madeleine Johansson är en av de hundratals smärtpatienter i Skaraborg som nu står utan vård när regionen har sagt upp avtalet med den privata smärtkliniken i Falköping.

Cristian Ölund

cristian.olund@sverigesradio.se
0500- 77 30 63

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista