Lidköping

Grusbråk om Råda Ås

1:22 min

Naturskyddsföreningen vill sätta stopp för planerna på 25 års grusbrytning i Råda i Lidköping. Det är företaget Råda Sand AB som ansökt om tillstånd hos länsstyrelsen.

Olov Holmsand är expert på mark och vattenfrågor hos Naturskyddsföreningen och han menar att grusbrytningen förstör grundvattnet.

– Om man gräver bort gruset och sanden i Råda ås, som man vill fortsätta med nu i 25 år, så kommer möjligheterna som finns med att utnyttja grundvattnet att försvinna mer och mer tills det överhuvudtaget inte längre finns där, säger Olov Holmstrand.

Grundvatten är bättre skyddat mot föroreningar och har bättre kvalité än vad ytvatten har. Det kräver också mindre insatser av kemikalier och energi för att rena vattnet.

Vatten från Vänern
Idag tar Lidköping vatten från Vänern men med tanke på klimatförändringar så riskerar Vänerns vatten att försämras. Då kan man pumpa in vatten från Vänern in gruset i Råda och på så sätt filtrera det till grundvatten. Men detta kräver då att gruset måste finnas kvar.

– Lagstiftningen säger entydigt att när det är ett betydelsefullt grundvatten så ska man inte bryta grus, då borde den rimliga konsekvensen vara att man stoppar fortsatt grustäkt i råda, säger Olov Holmstrand.

Bollen ligger nu hos miljöprövningsdelegationen, MPD, vid Länsstyrelsen som ska ta beslutet om fortsatt grusbrytning i Råda. Men även om MPD skulle godkänna förslaget så kommer Olov Holmstrand att råda Skaraborgs Naturskyddsförening att överklaga beslutet till Mark och Miljödomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista