Polisen

Inte riskfritt för polisens tekniker att söka i brandrester

1:35 min

När ett hus brunnit ner till marken är det polisens kriminalteknikers arbete att se till att säkra de få spår som finns kvar och om någon brunnit inne. I onsdags hittade tekniker kvarlevor efter en man som varit försvunnen sedan en brand i Götene. Men att gå in i ett nedbrunnet hus är inte ett helt ofarligt arbete.

Caroline Brodén är kriminaltekniker på polisen i Skövde och enligt henne är det ett farligt arbete att rota i resterna efter bränder.

– Jag kan känna att om jag inte har mask så får jag huvudvärk efteråt och man kan vara lite irriterad i halsen och hosta lite efteråt men att det släpper efter en kort stund, men det är helt klart att det påverkar oss, det gör det. säger Caroline Brodén kriminaltekniker på polisen i Skövde.

Partiklar
Det kan vara mycket farliga partiklar vid brandplatser som kriminalteknikerna riskerar att andas in och arbetsmiljön varit på tapeten på flera ställen i landet.

Det kan vara svårt att föreställa sig hur teknikerna egentligen kan hitta någonting i askan och bråten men det är inte något avancerat instrument man skulle kunna se i kriminalserier på TV de tar till, utan det är polisens hundar som är det viktigaste hjälpmedlet.

– Många gånger så kan de hjälpa oss att hitta kroppen.  Vi kan börja frilägga i det området hundarna har markerat, säger Caroline Brodén om att använda hundar för att söka efter kvarlevor efter bränder.

– Inne i bilen så har vi kamera, ficklampor... Ja, sådant där material vi behöver ha med oss på en brottsplats för att kunna säkra de spår vi hittar.

Rasrisk
Caroline Brodén jämför kriminalteknikerns arbete med arkeologens och det som hittas skickas vidare för närmare granskning. Hon tycker att arbetsmiljön på brandplatserna är en viktig fråga.

– Vi har ju en rasrisk och sådana saker också så att jag tror att det är viktigt att vi måste värma om våran arbetsmiljlö själva och att det kommer fram till vår arbetsgivare vad vi har för problem, säger kriminalteknikern Caroline Brodén.