SLU

Elever tror på försämrad utbildningskvalité när större delen av SLU flyttar till Uppsala

4:55 min

Efter att beskedet kom igår att större delen av Sveriges lantbruksuniversitet SLU kommer att flytta till Ultuna i Uppsala har reaktionerna bland studenterna och personalen varit negativa.

Bland de som läser program på SLU i Skara  finns det studenter med utländsk veterinärutbildning som tvingas flytta till Uppsala för att läsa klart.

Mounir Al-Oaidy, har veterinärexamen från Irak och blir klar med sin utbildning nästa år.

– Det var min dröm att läsa här i Skara och jag flyttade från Stockholm för det. Uppsala ligger nära Stockholm och nu måste jag flytta dit igen och det blir tråkigt att flytta runt hela tiden, säger han.

Mounir tillhör de tiotal utländska studenter som kommer att flytta till den nya studieorten i Uppsala.

– Det är lättare att få bostad och få komma in i samhället för utlänska studenter. Det är precis samma sak för dem övriga studenterna, förklarar Therese Alvegard, kårordförande i SLU Skara.

Inte heller lärarna vill flytta till Uppsala.
– Man är orolig för kvaliteten och att tappa nätverken som vi har byggt upp här och stämningen mellan studenterna och lärarna. Min familj är fastrotad här och jag kommer att stanna här i Skara, säger universitetslektorn Jenny Yngvesson.

Bland studenterna som blir klara med sina utbildningar i år och som inte kommer att beröras av flytten råder det liknande åsikter.

– Enligt min mening så finns ingen möjlighet att få den mängden av resurser i Uppsala som vi har här, säger Fredrik Andersson.

– Jag har varit med ett fackeltåg men det finns inget vi kan göra åt det nu. De  försöker få det att låta bra men samtidigt så tror jag inte att det är det, säger Sigrid Rönnborn.