Tiveden

Naturvårdsverket: Vargarna kommer vandra norrut

Nu gör Naturvårdsverket ett nytt försök att flytta ett vargpar söderut för att förstärka vargstammen. I tisdags släpptes en hona och en hane ut i Tivedsskogarna, men Magnus Kristoffersson på naturvårdsverket vill tona ner oron från lantbrukarna i området.

Det är två unga vargar som invandrat från Finland och etablerat sig vid svenska gränsen som nu flyttats söder ut. De fångades in i Norrbotten i tisdags och transporterades över 100 mil i speciella burar utan kontakt med människor, och släpptes sen ut i frihet igen någonstans i tivedsskogarna.

och släpptes redan samma kväll någonstans i Tivedens naturreservat. Men Magnus Kristoffersson tror inte vargarna kommer stanna kvar här.

– I de allra flesta fall kommer de gå ganska långt innan de etablerar sig. Men vi hoppas att de stannar kvar i mellansverige och inte går mer norrut till renskötselområden där det varit stora problem.

Naturvårdsverket kommer nu följa vargarnas etablering. Igår kväll hade vargparet rört sig en halv mil från utsättningsplatsen.

– Det är radiosändare på båda två. Eftersom vi vill spara på batterierna så vi slipper märka dem flera gånger kommer vi inte göra positioneringar så ofta. Vi är bara intresserade av om de lever.