KARSLBORG

Svenska militärer skickas till Mali

1:28 min

Försvaret skickar 15 militära instruktörer till Mali i Västafrika. En av dem är Skövdebon och K3-kaptenen Henrik Hjulström, som kommer att utbilda landets säkerhetsstyrkor.

– Det kommer bli en utmaning speciellt när man får åka iväg på så kort varsel, säger Henrik Hjulström.

– Att bli uppringd och bara bli ombedd att åka iväg per omgående, det är spännande.

Sverige kommer att skicka runt 15 militära instruktörer till Mali. Sex av dem kommer från K3 i Karlsborg. Han har inte någon tidigare erfarenhet av att utbilda utländsk militär, men har tjänstgjort utomlands tidigare. Något som han tror kommer vara till stor hjälp.

– Där tar man med sig lite grann av de här kulturella skillnaderna och allt som ligger i att arbeta med tolk som det kommer bli frågan om eftersom min franska är minst sagt ringrostig, säger Henrik Hjulström.

Inbördeskrig

Under det senaste året har det varit mycket oroligheter i Mali. Ett inbördeskrig pågår. Fransk militär hjälper Mali att upprätthålla ordningen och slå tillbaka de islamistiska rebellstyrkor som vill störta regeringen.

Henrik Hjulström är inte orolig för de pågående striderna i landet och tror att de har folket i Mali på sin sida.

– Jag tror inte att det kommer vara någon större fara, säger Henrik Hjulström.

– Jag inbillar mig att vi har befolkningen där nere med oss. Det verkar så när man har följt nyhetsrapporteringen från fransmännens offensiv. Malierna själva ser lite grann att de blir befriade från de här förtryckarna.

Kan försvara sig

Han förlitar sig också på att fransmännen kommer att bidra med det skydd som de kommer behöva men menar också att om det skulle ställas på sin spets så kommer de kunna försvara sig själva.

- Vi kan faktiskt försvara oss själva också ganska bra, säger Henrik Hjulström.

KRISTOFFER HILMERSSON