SKÖVDE

Man häktad för 13 år gammalt mord

En 35-årig man häktades vid Göta hovrätt under söndagen på sannolika skäl misstänkt för ett mord utanför Karlsborg för snart 13 år sedan. Mannen har tidigare friats för både mord och brott mot griftefriden i det här fallet men angav sig själv i höstas och erkände mordet.

I förra veckan beslutade Högsta domstolen att bevilja resning och därmed återupptas det unika rättsfallet kring mordet på en 52-årig skövdebo.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar och förutom den misstänkte fanns bara två utredande poliser på plats, inga anhöriga till den misstänkte och inte heller anhöriga till offret fanns med vid förhandlingen, uppger P4 Skaraborg.

Mannen häktades efter den så kallade 2-års regeln, detta görs om ett brott ger minst två års fängelse. Men rätten ansåg också att det fanns en flyktfara.

Domarna oense
35-åringens advokat Jonas Granfelt bestred häktningen igår: Granfelt har tidigare sagt till P4 Skaraborg att det inte varit självklart att hans klient skulle häktas.
– Det måste finnas särskilda häktningsskäl. Här har det gått över 12 år och den nya prövningen bygger på ett erkännande, sa Granfelt då.

 Tre domare beslutade i ärendet igår vid Göta hovrätt, en av dem var skiljaktig och ansåg att mannen skulle försättas på fri fot i väntan på rättegång.

Åklagaren ville även att mannen skulle ha restriktioner i häktet men det gick inte hovrätten med på.