Livsmedelsinspektioner

Restauranger i Skaraborg ljuger om menyn

1:44 min

Hästköttskandalen väcker frågor om vad vi egentligen vet om livsmedel ute i handeln. Det är inte alltid som menyn stämmer med innehållet i Skaraborgs restauranger.

Miljösamverkan östra Skaraborg utför sedan tre år tillbaka redlighetskontroller på restauranger. Inspektören Annica Johansson är en av inspektörerna.

– Det första vi gör är att be om att få se menyn. Står det då fetost, då vill vi se att man verkligen använder sig av riktig fetaost.

Fusket
Mitt i lunchrusningen kan kontrollanterna dyka upp. På ett år gör MÖS 1000 kontroller, och de hittar en del fusk. Exempelvis när det handlar om fetaost, parmaskinka, parmesan. Man har också hittat fusk när det gäller fisk och kött. Hälleflundra har visat sig vara något annat. Oxfilén varit en annan styckdel. Fusk som detta är inte ok, menar Annica Johansson.

– Man ska inte behöva ta fusk som konsument. Man ska få det man betalar för.

Fusket anmäls
De restauranger där detta upptäcks får föreläggande, eller förbud. I allvarligare fall kan fusket rapporteras till åklagare. Sedan man började med kontrollerna för tre år sedan i Östra Skaraborg, tycker man sig ana en större försiktighet hos krögarna.

Det fusk som upptäcks kan ha många orsaker. Både leverantörer och krögare har ett ansvar.

Kan inte kontrollera om det är hästkött
MÖS tester täcker inte allt. De skickar exempelvis inte kött till laboratorier för att se om det är häst. När det gäller art på köttet är det svårare. Det kräver mer omfattande prover och man har inte gjort sådant hittills på kommunal nivå i Östra Skaraborg.

Efter hästköttskandalen kommer livsmedelsverket göra extra artkontroller på kött i fem kommuner i landet. Livsmedelsfusket måste få ett slut, och hårdare kontroller är ett sätt att nå det, menar Annnica Johansson.

– Man blir ju upprörd. Det är ju konsumenter som blir lurade.