Hästköttsskandalen

Hästkött i Ikeas köttbullar - Dafgårds: "En kriminell handling"

1:14 min

Den tjeckiska veterinärmyndigheten har hittat hästkött i Ikeas köttbullar, en produkt som tillverkas av Dafgårds i Källby.

Efter ett krismöte i kväll säger Dafgårds vd Ulf Dafgård till aftonbladet.se att han tror att en "kriminell handling" ligger bakom den misstänkta förekomsten av hästkött i köttbullarna, och att företaget blivit lurat.

– Det kan vara för att tjäna på det, man spär ut det, för att hästkött är billigare, säger Ulf Dafgård till tidningssajten.

En teori har varit att köttet kan ha kontaminerats om exempelvis nöt och häst slaktats i samma lokaler. Men enligt aftonbladet.se har Dafgård varit i kontakt med alla sina slakterier som uppgett att de inte hanterat häst.

Häst i ett av tre prover
Proverna i Tjeckien är tagna från en leverans med 760 kilo köttbullar som skulle till ett Ikeavaruhus i Brno. Det är den tjeckiska veterinärmyndigheten som har rapporterat in uppgifterna, skriver den tjeckiska nyhetsbyrån CTK, enligt Reuters.

Av tre prover var det ett prov som innehöll hästkött, men hur mycket hästkött det handlar om vet man fortfarande inte. Är hästköttinnehållet mycket lågt kan det handla om kontamination, som till exempel uppstår om hästkött hanteras tillsammans med nötkött.

Enligt Reuters har en talesperson för Ikea i Tjeckien uppgett att köttbullar som innehåller hästkött även sålts i Storbritannien, Portugal, Nederländerna, Belgien, men sedan dragits tillbaka.

Ikea stoppar köttbullar
Försäljning från det parti köttbullar som ska ha innehållit hästkött på de europeiska Ikea-varuhusen, enligt Sara Paulsson på Ikea Sverige. Det handlar om 13 länder utöver Sverige.

– Svenska varuhus har inte fått del av det här partiet, men vi stoppar försäljningen ändå för att vara på den säkra sidan, säger hon till TT.

Dafgårds fabrik, som tillverkar köttbullar till de flesta Ikea-varuhus i Europa, ligger i Källby utanför Lidköping. Ledningen på Dafgård hänvisade på måndagen till ett

"Aktuellt parti har spärrats och vi utreder situationen. Vi utför löpande omfattande egna dna-analyser. Vi fortsätter vår provtagning för att utreda situationen. Vi får ytterligare provresultat inom de närmaste dagarna och kan då lämna mer information i ärendet", skriver Dafgård.

DNA-analyser ska ge svar
Företaget ska göra egna DNA-analyser och väntas få provresultatet inom de närmaste dagarna och därmed ge mer information i ärendet.

Dafgård tog över som leverantör av köttbullar till i princip alla Ikea-varuhus i Europa för tre år sedan. Tidigare var det Findus som gjorde Ikeas köttbullar.

Norska Ikea-varuhus köper inte sina köttbullar från Dafgårds, enligt NTB.

Tillverkar även Coops köttbullar
Alla köttbullar som säljs som Coops egna märken tillverkas av Dafgård. Men köttbullarna tillverkas inte tillsammans med Ikeas, enligt Christine Kullgren, pressansvarig på Coop.

– Det är helt separata produktioner, säger hon till TT.

Både Dafgård och Coop har gjort dna-tester som visar att köttbullarna inte innehåller hästkött. Köttet i Coops köttbullar kommer från Danmark, Tyskland och Irland.