Hästköttsskandalen

Erlandsson oroas av misstankar om hästkött i Dafgårds köttbullar

0:59 min

Företaget Dafgård i Källby utanför Lidköping vill fortfarande inte kommentera uppgifterna om hästkött man funnit i Ikeas köttbullar. Men Sveriges landsbygdsminister, Eskil Erlandsson, säger att han är bekymrad över uppgifterna.

– Jag är oroad apropå att det är ett svenskt företag, apropå att det är väldigt stora aktörer på tillverkarsidan och på distributionssidan för oss konsumenter, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Nyheten om att tjeckiska inspektörer har hittat hästkött i Ikeas köttbullar fick företaget att stoppa försäljningen av alla köttbullar i Sverige under måndagen. Köttbullar från den aktuella produktionsomgången stoppas även i ytterligare 13 länder.

"Besvärande för företagen"
Företaget Dafgårds från Källby utanför Lidköping, som tillverkar köttbullar till de flesta Ikea-varuhus i Europa, har inte velat kommentera nyheten idag på annat vis än genom ett pressmeddelande via deras hemsida.

– Matskandaler eller liknande fusk brukar ha besvärande påverkan på företagen som är inblandade. Förmodligen kommer det bli så i det här fallet också, säger Eskil Erlandsson.

Kommer regeringen att ta nya tag nu?
– Jag har frågat våra myndigheter om det behövs kompletteringar i lagstiftningen eller något på den europeiska nivån. Såhär långt är svaret nej, vi har mycket klara lagstiftningar som är distinkta och starka. Det som står på paketet ska också finnas i paketet och inget annat.

Jens Möller / Ekot