Mariestad

Kjell-Åke från Mariestad föll offer för Borrligan

5:06 min

I fredags åtalades huvudmannen i den inbrottsliga som gått under namnet John Blund-ligan eller borrligan som misstänks för dygt 80 inbrott. Familjen Ullström från Mariestad är en av de drabbade.

Ett av inbrotten var hemma hos Kjell-Åke Ullström och Anette Jonasson utanför Mariestad, som fortfarande kämpar med att få tillbaka tryggheten i sitt eget hem.

Kjell-Åke Ullström och Anette Jonasson bor med deras femåriga dotter Felicia i ett hus i ett litet samhälle utanför Mariestad.

Det var en natt i september 2010 som familjen hade påhälsning av den nu åtalade inbrottstjuven. Men trots att det nu gått över två år sedan inbrottet påverkas deras liv ännu av det som hände.

– Man känner en väldig inre ilska. Jag tror inte att den här personen själv tänker på hur mycket han ställer till med utöver själva inbrottet. Själva inbrottet är ingenting om man jämför med den personliga kränkningen man får, säger Kjell-Åke Ullström.

Vaknade mitt i natten
Anette vaknade mitt i natten av att hon hörde ljud från köket. När hon tittar ut i hallen ser hon en man som håller i hennes handväska. Hon skriker till Kjell-Åke att det är någon i hallen, och båda tar sig i ett yrvaket tillstånd upp ur sängen och springer efter tjuven som springer ut samma väg han kom - genom bakdörren som han dyrkat upp låset på.

– Tjejen fick tag i en borrmaskin och sprang efter honom. Men hon kom inte ikapp.

Tjuven kom undan. Han fick med sig Anettes handväska med 6000 kronor som hon vunnit på bingo samma kväll. Men han tog också med sig familjens trygghet.

– Man blir väldigt skakad. Tryggheten försvinner när man vet att någon varit inne i ditt hem när du själv varit hemma. Det är det värsta, säger Kjell-Åke Ullström.

– Tösen var tre år, och hon var ju i huset. Man börjar tänka på vad som skulle hänt om hon hade vaknat och gått upp.

Svårt att sova
Både Kjell-Åke och Anette har haft svårt att sova efter inbrottet. Speciellt Anette som har varit tvungen att äta sömntabletter. När Kjell-Åke måste jobba natt sover Anette och dottern Felicia hemma hos släktingar.

– Det kommer ta många år innan det försvinner. Den tryggheten som försvunnit... Man måste planera allt mycket mer nu, säger Kjell-Åke Ullström.

Familjen skaffade en vakthund strax efter inbrottet, i ett försök att känna sig tryggare.

– Det var en förutsättning för att vi skulle kunna bo kvar.

Den åtalade 36-åringen har erkänt att han begått en mängd villainbrott runt om i Sverige, och han har kunnat knytas till flera av inbrotten genom DNA. Inbrottet hos Kjell-Åke och Anette är ett av dem.

– Det känns bra att veta att det verkligen är han som varit här. Nu vet vi att han åkt fast. Det är en liten tröst i det stora hela, säger Kjell-Åke Ullström.

Rättegången mot den åtalade huvudmannen i den så kallade borrligan inleds den sjätte mars vid Skaraborgs tingsrätt.