Arbetsförmedlingen

Efter kritiken: Arbetsförmedlingen i Lidköping tar hjälp av arbetssökande för att förbättra bemötandet

3:34 min

Arbetsförmedlingen i Lidköping jobbar nu på att förbättra ryktet, efter att arbetssökande varit missnöjda med personalens bemötande.

P4 Skaraborg har tidigare berättat om Linus, som när han besökte arbetsförmedlingen fick höra kränkande kommentarer om sina tatuerade armar. Efter det hörde många fler personer av sig med synpunkter kring arbetsförmedlingens bemötande.

Ulla-Karin Gunnarsson, chef för arbetsförmedlingen i Lidköping, säger att hon och hennes personal tog illa vid sig av kritiken som framfördes.

– De allra flesta blev väldigt ledsna och bestörta, kände inte igen sig i kritiken som framfördes. Samtidigt tog man det på största allvar - att tycker våra kunder så här måste vi fundera på hur vi jobbar och beter oss, säger hon.

Tar råd av kunderna
Personalen har nu enats om en handlingsplan, som man ska jobba med under hela året. I det förbättringsarbetet spelar skapandet av ett kundråd en viktig roll, där ett antal arbetssökande ska få träffa personal och svara på frågor om bemötande.

Till det första kundrådet har bland andra Linus bjudits in.

Ulla-Karin Gunnarsson vill också att Arbetsförmedlingen strävar mot att använda ett enklare språk både på möten och i brev, och blir medveten om hur myndighetsspråket kan uppfattas av arbetssökande.

– Nyttan är att ge oss en direkt återkoppling. Jag tror att det inte är några stora förändringar utan ganska små saker, där vi inte lyckas förklara vad vi menar eller uttrycker oss på ett alldeles för byråkratiskt sätt, säger Ulla-Karin Gunnarsson.