Dafgårds

Tjeckiens statsveterinär: Dafgårds köttbullar blir fall för EU

1:40 min

Dafgårds Ikea-köttbullar blir nu föremål för EU. Det säger Tjeckiens statsveterinär till P4 Skaraborg. Men Dafgårds vill fortfarande inte kommentera uppgifterna om hästkött i köttbullarna.

– Vi hanterar inte hästkött här utan vi hanterar nötkött och vi har tagit 320 prover de senaste tre veckorna och inget av dem proverna visar sig innehålla hästkött eller spår av hästkött, säger Ola Larsson, pressansvarig på Dafgårds.

Men var kommer hästköttet ifrån, om det nu är så att det finns där?
– Vi hanterar inte hästkött hos oss.

Då är det någon som har preparerat de här köttbullarna i efterhand, om det skulle vara så att det är hästkött?
– Laboratoriet i Tjeckien har ju sagt att de har ett provresultat från ett parti köttbullar som kan visa sig innehålla spår av hästkött. Det är den informationen de har gett ut. Vi har försökt att nå dem, men inte lyckats, säger Ola Larsson.

"760 kilo köttbullar"
Men P4 Skaraborg får lätt tag på Jan Vana som statsveterinär i Tjeckien och som på inrådan av Europeiska kommissionen ansvarat för testerna som ingår i försöken att utreda hästköttsskandalen. Han berättar att 760 kilo köttbullar till Ikea:s fyra butiker i Tjeckien testats positivt för häst.

Hur mycket häst som köttbullarna innehåller går inte att säga med de tester som gjorts. Däremot har Ikea själva nu skickat prover till Tyskland för att ta reda på den saken, enligt Jan Vana.

Europakommissionen har nu underättats om fyndet av häst i IKEA-köttbullarna från Dafgårds. Om Europol också kommer att kopplas in är oklart säger Jan Vana.

– Finns det anledning att anta att det här har inneburit ett hot mot människors hälsa, så kommer vi att anmäla det här även dit.

Om IKEA redan nu valt att avsluta sitt avtal med Dafgårds vill Ola Larsson inte svara på.

– Frågor om våra kunder och Ikea specifikt hänvisar jag till Ikea.