Skövde

Gymnasieelever i rollspel om FN-politik

6:55 min

Ett nittiotal elever från Västerhöjdgymnasiet samlades i dag i stadshuset i Skövde för skolans första rollspel i FN-politik. Syftet med detta är att göra internationell politik begriplig.

Västerhöjdgymnasiet är en av landets 36 FN-skolor, där tanken är att unga människor ska engageras i globala frågor och se hur arbetet kring det fungerar. I Skaraborgsregionen finns totalt två FN-skolor.

- Vi gör inte reklam för det, vi vill att skolor som verkligen satsar på internationella frågor ska bli FN-skolor och få stöd från FN. Eftersom det är ett stramt samarbete så kräver det mycket personalresurser, därför har det blivit lite mer exklusivt, förklarar Helen Huledal, skolansvarig på Svenska FN-förbundet.

Rollspelet inleddes i morse med öppningstal från ett dussintals länder och kommer att avslutas med en generalomröstning i sessionsalen imorgon. Temat för konferensen är klimatfrågan.

-Klimatfrågan är en verklig aktuell fråga för alla världens länder i dag och vi tyckte att det skulle passa som rollspel, säger Linda Westergren, lärare i samhällskunskap på Västerhöjdsgymnasiet.

Flera veckors förberedelsetid
Länder som Kina, Brasilien, Uganda, Sydafrika, Indien och Saudiarabien var representerade i rollspelet och varje land fick framföra ett kort öppningstal. Trots att det tog flera veckor att förbereda rollspelet tyckte eleverna att det var en gynnsam praktik i världspolitik.

Eleven Alexandra Ljungkvist bär en lättsittande huvudduk och representerar Saudiarabien och Simon Kotka representerar Indien och har en hinduisk Bindi på pannan. De vill visa upp sin gestaltning på bästa sätt.

-Eftersom kvinnor inte får vara med i politiken i Saudiarabien så hade vi först tänkt att klä ut oss till killar men vi bestämde oss för att vi ser Saudiarabien några år framåt med tjejer istället, förklarar Alexandra Ljungkvist.

På onsdag avslutas konferensen med ett tal framfört av generalsekreteraren Mikael Holst, som även är lärare i religionskunskap och svenska.