Vara/Lidköping

Delar av Lagmansgymnasiet flyttar till Lidköping

2:17 min

Nästan alla gymnasieprogram i Vara flyttas till Lidköping. Idag tecknade Vara och Lidköping ett så kallat intentionsavtal om gymnasial utbildning och gymnasiesärskoleutbildning för elever i Vara kommun.

Enligt ett pressmeddelande kommer inga nya antagningar  att göras till Lagmansgymnasiet från och med hösten 2013, förutom till Bygg- och anläggningsprogrammet, El- och energiprogrammet samt Fordons- och transportprogrammet. Alla andra linjer läggs ner.

– Vi har för få ansökningar till Lagmansgymnasiet. Det är bara 49 personer som sökt och vi kände att vi var tvungna att göra något. De som nu går i ettan och tvåan får gå klart, säger Carl-Uno Olsson, som är bildningsnämndens ordförande i Vara.

Från och med hösten 2013 jämställs Vara kommuns elever vid intagningen till De La Gardiegymnasiet med sökande från Lidköpings kommun.

– Idag är det så att de sökande från Vara kommer in i mån av plats. Nu är ambitionen att få till avtal där de som bor i Vara får söka på samma villkor.

De flesta niondeklassare i Vara söker redan till De La Gardiegymnasiet.

– Så är det idag, samtidigt så vet vi att vi har en god kvalitet och en mycket god trivsel. De flesta rekommenderar sin utbildning till andra, men skolan är för liten. Då får vi anpassa oss till det.

När det gäller de andra tre linjerna; Bygg- och anläggningsprogrammet, El- och energiprogrammet samt Fordons- och transportprogrammet finns det fler intresserade.

– Speciellt när det gäller Fordon- och transport. Det finns ingen liknande utbildning i närområdet, säger Carl-Uno Olsson.