Dafgårds

Hästkött i Dafgårds produkter enligt företagets egna tester

2:49 min

Dafgårds, som bland annat levererar köttbullar till Ikea, har nu hittat hästkött i företagets egna prover, det berättar Livsmedelsverket.

Det var ju tjeckiska kontrollanter som i måndags hittade spår av hästkött i prover från köttbullar som skulle säljas på Ikea.

– Det betyder att resultaten vi tidigare fått från Tjeckien är sant, det finns hästkött i deras produkter, säger Karin Cerenius på Livsmedelsverket till Ekot.

I går rapporterades att Dafgårds egna prover varit negativa. Men under onsdagen kom ytterligare svar på stickprover som visar en halt av hästkött på mellan en och tio procent.

– Det handlar om köttbullar och köttfärs som har gått ut på den svenska markanaden, säger Karin Cerenius.

Hur mycket kött kan det handla om?

– Jag har ingen information ännu om hur många prover det gäller. Men vi har personal på väg till Dafgårds för närvarande för att skaffa information och följa upp deras arbete med spårning, säger Cerenius.

Handlar det om t.ex köttbullar som går att köpa i vilken affär som helst?

– Det är möjligt ja. Men jag vill ju poängtera att det inte är några farliga produkter. De är felmärkta, men inte farliga.

Är det svårt att garantera att det inte finns några mediciner i hästköttet?

– Vi har inte sett några mediciner i hästkött i någon stor utsträckning. Ingången här är att detta inte är farligt utan endast felmärkt.

Hur allvarligt är det med felmärkningen?

– Det är mycket allvarligt. Konsumenterna ska alltid veta vad det är de köper, säger Karin Cerenius.

Företaget Dafgård, som bland annat levererar Ikeas köttbullar, har tidigare sagt att de tror att "kriminella handlingar" ligger bakom den misstänkta förekomsten av hästkött.

EKOT