Dafgårds

Dafgårds stoppar egna produkter: "Vi har blivit utsatta för bedrägeri"

2:39 min

Nu inför Dafgård säljstopp på nötprodukter som ingår i samma produktionslinje som de Ikea-köttbullar som är stoppade sedan tidigare. Det handlar också om vissa enportionsrätter som säljs i matbutiker.

Ulf Dafgård, vd för Dafgårds, säger att företaget snart kommer att gå ut med en lista över vilka produkter och återförsäljare som är aktuella.

-- Vi har gjort ett säljstopp och sedan kommer vi att genomföra provtester på varje leverans. Samtidigt kommer vi att fortsätta kontrollera våra inkommande varor även om vi känner oss betydligt tryggare med de leverantörer som vi har idag, säger Ulf Dafgård.

Kan du ge några exempel?

– Inom de färdiga maträtterna, där finns mozzarellabiff och någon köttbulle och så vidare. Den här listan ska vi ställa samman så fort vi kan.

Enligt Ulf Dafgård handlar det om två eller tre partier nötkött som nu stoppas från försäljning. Ett av dessa partier är det som tjeckiska myndigheter tidigare i veckan hittade spår av hästkött i. Från ett av partierna har det kunnat fastställas en hästkötthalt på tre procent.

Ulf Dafgård beskriver att företaget, som har sitt säte i Källby utanför Lidköping, just nu genomgår en ovanlig situation där pressen är hård på företaget.

– Det är ju en ganska kaotisk situation för oss så att vi jobbar för fullt för att försöka att göra det här på ett både så klokt och så att alla ska känna sig trygga med det vi gör, säger Ulf Dafgård.

Vilka kan tänkas beröras av det här?

– Det är ju Sveriges dagligvaruhandel, och det finns även produkter som vi levererar till restaurang och storkök. Det kommer vi också att behandla på samma sätt.

I det lilla samhället Källby är lojaliteten med företaget stor, och inte många ville tala med medier om det som hänt ortens stora arbetsgivare.

– Men jag tror att det sätter fokus på köttätandet i sig, vilket jag tycker är bra, säger en lärare på skolan.

Mary Chitgar/Ekot