Hjo

Planer på minkfarm i Hjo väcker protester

1:37 min

En lantbrukare i Hjo har ansökt om att få starta upp en minkfarm. Det har lett till stora protester på sociala medier, där många är kritiska till att ännu en farm ska öppna i Skaraborg.

Lantbrukaren Knut Wilhelm säger att han hade räknat med ett visst motstånd. Men hans uppfattning är att det beror på okunskap.

– Det har blivit så upphaussat. När folk blir informerade om hur det fungerar och hur djuren har det är det inte konstigare än någon annan djurproduktion, säger han.

Djurens Rätt uppmanade igår sina medlemmar att protestera mot planerna på den nya minkfarmen. Linnea Tholerus från Djurens Rätt Skaraborg säger att de reagerade starkt när de fick reda på ansökan som Knut Wilhelm nu skickat in till Länsstyrelsen.

– Det känns väldigt tungt. Det finns redan åtta minkfarmar i Skaraborg. Om det öppnar en till känns det verkligen som att det är ett steg i fel riktning. Minknäring håller redan på att försvinna på andra håll i EU, så jag tycker Sverige borde gå i samma riktning, säger hon.

"Onödig djurhållning"
Linnea Tholerus säger att de ser minkuppfödning som en onödig djurhållning eftersom det främst sker i estetiskt syfte; för pälsens skull. De är också kritiska till att minkarna hålls i små burar utan möjlighet att leva ut sina naturliga beteenden.

– Ett vanligt argument från minkfarmare är att minkarna inte har samma behov för att de har hållits i fångenskap så länge. Men de har bara avlats på i ungefär 100 år och då har man fokuserat på pälskvalité istället för beteenden, säger hon.

Den planerade minkfarmen i Hjo kommer att ha plats för ungefär 6000 minkar.

Om Länsstyrelsen godkänner ansökan räknar Knut Wilhelm med att kunna komma igång med verksamheten under försommaren.

Är ni oroliga för att protesterna ska fortsätta även när ni öppnar farmen?

– Nej, inte det minsta. Jag tror vi kanske kommer få något besök sådär, men annars är vi inte alls oroliga, säger lantbrukaren Knut Wilhelm.