Skaraborg

Efter Irinas död: Hjärtstartare på väg till arresten

1:16 min

Efter Irinas död i polisens fyllecell för ett år sen, kan polisen i Skaraborg nu hjälpa personer snabbare. De hjärtstartare som beställdes i maj förra året har kommit.

Det var efter P4 Skaraborgs granskning om Irina som dog i polisens fyllecell i Lidköping förra året som polisen i Skaraborg övervägde att skaffa hjärtstartare till sina arrester.

Beslutet om att skaffa hjärtstartare togs i maj och först nu har de kommit fram. Anledningen till att det har tagit så lång tid är att man inte har kunnat skynda på upphandlingsprocessen. Håkan Stolare menar att hjärtstartare hos polisen är viktigt och kan vara skillnaden mellan liv och död.

- Det är väl jätteviktigt! På ett plötsligt hjärtstopp så är det de första initiala 3-4 minuterna som det är absolut viktigast att man får hjälp, och då är det ju jättebra att de här finns utplacerade.

Personal ska utbildas
Hjärtstartarna kommer att finnas hos arresterna i Lidköping, Falköping, Mariestad och Skövde.

- Egentligen kan man börja använda de på en gång, men vi ska ändå utse ansvariga på varje ställe där de här finns. De kommer sedan att utbildas för att de sedan ska kunna utbilda den personal som kommer befinna sig där hjärtstartarna finns, säger Håkan Stolare.

Kommer ni önska att få in fler än fem stycken i framtiden?

- Jag kan bara prata för mig själv men jag förutsätter att vi har önskemål att få så många som möjligt. Det är väl jättebra att man sprider de här så brett som möjligt, säger Håkan Stolare som är utbildningssamordnare hos polisen i Skövde.

Kristoffer Hilmersson