Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Dafgårds

Livsmedelsverket: Dafgårds måste ha bättre koll på sitt kött

Publicerat torsdag 28 februari 2013 kl 10.45
Livsmedelsverket: "Även Dafgårds är ansvariga för sina produkter"
(1:10 min)
Dafgårds ville inte kommentera uppgifterna om hästkött i deras köttbullar för P4 Skaraborg. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Dafgårds överväger att polisanmäla de livsmedelsprocucenter som levererat hästkött till företaget. Livsmedelsverkets menar att företagen själva måste ha bättre koll på vad dom köper in för kött till sina produkter.

Det har stormat rejäljt kring företaget Dafgårds, från Källby utanför Lidköping, de senaste dagarna sedan hästkött upptäckt i flera av de partier nötfärs som företaget använder. Att företagets vd, Ulf Dafgård, igår berättade för Sveriges Radio att de blivit utsatta för ett bedrägeri fråntar inte Dafgårds ansvaret enligt Livsmedelsverket.

– Det är ju företagens ansvar. De måste se över sina rutiner och sina kontroller, inte alltid låta ekonomiska intressen gå före kvalitetsintressen, säger Karin Cerenius som är Livsmedelsverkets enhetschef i Västra Götaland.

Dafgårds menar ju att de blivit lurade, vad tänker du om det?

– Att alla livsmedelsföretag, även Dafgårds, är ansvariga för sina produkter. Köper man väldigt billigt måste mnan nog fundera över risken att bli lurad ökar.

Dafgårds har dragit in sex produkter ur sitt sortiment med olika typer av biffar och köttbullar som stoppas från försäljning. Livsmedelsverket är samtidigt noga med att poängtera att det inte är någon fara att äta hästkött om det hanterats på ett korrekt sätt.

– Hästköttet i sig, om det är slaktat slaktat under kontrollerade former är inget dåligt livsmedel, säger Karin Cerenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".