Skövde

Maria kräver bättre plogning av trottoarer

1:44 min

Att ta sig fram över snövallar och i modd kan vara jobbigt för de flesta. Men för rullstolsburna som inte kan stega över kan de upplogade högarna blir det snabbt problem. Det har Maria Stomberg från Skövde fått erfara.

Bättre plogning! Det kräver Maria Stomberg, ordförande i Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomars avdelning i Skaraborg. När hon försöker ta sig över ett övergångsställe i Skövde blir problemet tydligt. Hon kommer inte ens åt att trycka på knappen för grön gubbe.

– På trottoaren ligger det massor med snö och vänder vi oss om och tittar på nästa sida- Ja, då är det en stor snövall, så det här är omöjligt för mig att använda. Och då kan du ändå kliva.

Om vi säger att du skulle ta dig över, var skulle du ta vägen då?

- Jag får åka på vägen.

Att övergångställen och trottoarer blockeras av upplogade snöhögar är Marie Stomberg van vid. Varje år kämpar hon och många andra rullstolsburna med det här.

Men på Skövde kommun menar man att man absolut har inte glömt bort de rullstolsburna, även om det ibland kan verka så. Till exempel vid det nästan översnöade övergångsstället vi nyss försökte ta oss över.

Anna Möller, gatuchef på tekniska förvaltningen i Skövde, säger att helt problemfritt kommer det nog inte att kunna bli.

- Vi försöker skruva åt prioriteringarna mer mot de oskyddade trafikanterna, men vi kommer nog aldrig att få det helt problemfritt i Sverige med tanke på snön... Den är inte lätt att handskas med. Men det här övergångstället du visar har inte fungerat uppenbarligen.

Maria Stomberg skulle ändå önska att det hände lite mer när det gäller plogningen.

– Drömmen är ju att först och främst få bort snövallarna, det behöver inte komma på en kvart men att det kommer. Jag förstår att snövallarna blir, men för mig är de problem... Det återkommer varje år.