Skövde

Skövde Slakteri upphör med hästslakt

1:25 min

Skövde Slakteri har upphört med att slakta häst sen två veckor tillbaks efter avslöjandet om att det har upptäckts hästkött i produkter som egentligen ska bestå av enbart nötkött.

Stefan Kylén som är produktionschef på Skövde Slakteri säger till P4 Skaraborg att det för tillfället inte finns några styckare som vill ta emot hästkött eftersom de fått hårdare krav på sig från matjättarna ICA och Coop.

- Man får inte leverera till vissa stora kunder om man styckar häst i samma anläggning. De är rädda för att få spår av häst DNA i köttråvarorna, förklarar Stefan Kylén.

Skövde Slakteri slaktar mellan trehundra till femhundra hästar per år men nu får de hästarna som tidigare blev mat avlivas och destrueras istället.

Men det är inte bara på Skövde Slakteri som hästslakten har upphört. Även Scan i Linköping har nu också slutat att slakta häst. Detta är dock inget som berör Scan i Skara då de inte längre hanterar häst.

På Skövde Slakteri så styckar man inget hästkött men för deras kunder som arbetar med köttet har nu kraven blivit så hårt ställda av de stora livsmedelskedjorna att man nu har fått sluta med hästkött.

Leif Liss är Direktör på KMK Kött i Stockholm och var en av styckarna som brukade beställa hästkött från Skövde slakteri. Han säger att det har blivit omöjligt för honom att kunna jobba med hästkött efter de nya kraven.

- Man ska ha olika lokaler för styckningen och det har inte jag. Jag har skurit min häst på fredagar förut när jag då inte skurit annat kött. Men jag har lovat mina kunder ICA och Coop att jag inte skär häst längre nu i alla fall, säger Leif Liss.

Tror du att spår från häst i andra produkter kan ha kommit från er?

- Nej det är 100 procent omöjligt, säger Leif Liss vid KMK kött i Stockolm.

Enligt ICA finns inga krav på att styckare ska sluta hantera hästkött.

Kristoffer Hilmersson
kristoffer.hilmersson@sverigesradio.se