Jytte Rixman, kultursamordnare, barn och skola i Lidköpings kommun har ansvarat för sällskapsdansprojektet sedan 2010. Foto: Anna Lindgren, P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Lidköping

Dans ska minska drickandet hos unga

1:23 min

Lidköpings kommun vill med hjälp av sällskapsdans visa niondeklassarna att det går att ha roligt utan alkohol och droger. Projektet har Lidköpings kommun tagit fram tillsammans med danspedagoggruppen Dansinspiratörerna och IQ, som jobbar för ett sundare förhållningssätt till alkohol.

Kultursamordnare för barn och skola, Jytte Rixman, menar att det är viktigt för eleverna att lära sig att umgås utan droger och alkohol.

- Man ska våga umgås i den här åldern, på högstadiet, utan att man ska behöva dricka eller ta droger. Och just det här med dansen är viktigt för den sociala utvecklingen, att man tar i varandra, killarna får lära sig att föra tjejerna och att det faktiskt är en tradition det här med sällskapsdans.

Projektet har funnits i mer än tio år och innefattar alla niondeklassare i Lidköpings kommun.

Eleverna får tre timmars undervisning av danspedagoger från gruppen Dansinspiratörerna där bugg, foxtrot och vals står på schemat.

Ikväll avslutas hela undervisningen med en obligatorisk danskväll där elever från hela Lidköpings kommun närvarar.

Anna Lindgren
anna.lindgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista