1 av 2
45-åringen pekas ut som en förgrundsfigur i den svenska fraktionen av Righ wing resistance. På flera högerextrema sidor på internet finns det här fotot publicerat.
2 av 2
Polisen satte in extra bevakning när nynazister besökte krog i Mariestad Foto: P4 Skaraborg
Mariestad

Högerextremister på krog i Mariestad hårdbevakades av polis

Polisen satte in extrabevakning i Mariestad under lördagskvällen - detta eftersom flera högerextremister samlats på en krog.

Rykten cirkulerade att även vänsteranhängare skulle ta sig till Mariestad och polisen hade beredskap med flera bilar utanför krogen, men det blev en lugn kväll. En av kroggästerna var en 45-årig före detta mariestadsbo som pekas ut som ledare för det nyligen bildade högerextrema nätverket Right Wing Resistance.

Rörelsen startade för fyra år sedan på Nya Zeeland och har sedan spridit sig till Europa och USA.

Den 45-årige före detta mariestadsbon har tidigare kallat sig för nationaldemokrat och han har också deltagit vid flera nynazistiska demonstrationer. Mannen har tidigare dömts för bland annat misshandel, narkotikabrott, övergrepp i rättssak och grov stöld.

Förra våren vid en demonstration i Kortedala i Göteborg berättade han för tidningen GT:s reporter om den nybildade högerextrema rörelsen och sa att de kämpar för att bevara den vita rasen. Några veckor senare var han en av talarna utanför Sydafrikas ambassad i Stockholm.

Svenska Right Wing Resistance och Nordiska Nationalsocialister demonstrerade då tillsammans för att visa sin solidaritet med den vita befolkningen i Sydafrika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista