Klas Johansson och Torbjörn Wentzel har båda blivit drabbade av djurstölder. Foto: Viktoria Svedlund/Sveriges Radio P4 Skaraborg
Djurstölder

Svårt för lantbrukare att stoppa djurstölder

Lantbrukare: "Någon tycker väl om lammkött"
1:31 min

Varje år försvinner djur spårlöst från hagar i Skaraborg. Var djuren tar vägen förblir i de flesta fall olöst men många lantbrukare är själva övertygade om att det rör sig om djurstölder.

En av de som drabbats är Klas Johansson, han har de senaste åren blivit av med flera får från sin hage i Mariestad.

– De senaste fem åren har det väl försvunnit fyra-fem stycken spårlöst, säger han.

Klas Johansson tror inte att djuren har rymt, då det finns många faktorer som säger att de inte skulle kunna rymma.

-- Det är bra nätstaket runt om och på ena sidan är det Tidaån. Fåren simmar inte. Sen finns E20 och väg 26 på ett håll och ett industriområde med två meter högt nätstaket där så om någon kommer utanför ringer folk direkt, säger Klas Johansson som blivit av med får de senaste åren.

De flesta lantbrukarna P4 Skaraborg pratar med har själva haft eller känner någon vars djur spårlöst försvunnit från hagen. Även flera personer inom LRF känner igen problematiken.  

"Nästan omöjligt komma på någon"
Fårägaren Torbjörn Wentzel i Mariestad har även han blivit av med djur och han är precis som Klas Johansson övertygad om att de blivit stulna. Han menar dock att det inte är mycket djurägarna kan göra i de här fallen.

– Man kan inte gå ut till djuren oftare än en gång om dagen. Det finns inte det alternativet, det är inte sådan lönsamhet på det. Att man ska komma på någon där är nästan omöjligt, säger fårägaren Torbjörn Wentzel och fortsätter.

– De har bara försvunnit, så man vet ju inte var de tagit vägen. Det är väl någon som har tyckt att det varit gott med lammkött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".