Varje år försvinner djur spårlöst från hagarna. Foto Hasse Holmberg / Scanpix
Djurstölder

Djurstölder ökande problem för lantbrukare i Skaraborg

Ronny Johansson, LRF, om djurstölder: "Vi får nog vänja oss vid det"
0:51 min

Problemet med djur som försvinner spårlöst från hagar är stort kring storstäder och LRF är det på väg även till Skaraborg.

Många lantbrukare själva menar att det rör sig om stölder.

Det är ett större problem kring storstäderna, men är nu på väg upp i Skaraborg, menar Ronny Johansson, som är styrelsemedlem i LRF Västra Götaland.

- Det blir vanligare och vanligare. På en tioårsperiod så verkar det som det har ökat det här med att det försvinner djur. Det är nog så att vi får nog vänja oss vid det, säger han.

Enligt Ronny Johansson, som själv driver en gård, är det här något vi får se mer av i framtiden.

Få polisanmäler stölderna
Hur många som drabbas är svårt att spekulera i eftersom få väljer att polisanmäla det försvunna djuret. Men de allra flesta lantbrukare P4 Skaraborg har kontakt med har antingen själva blivit drabbade eller känner någon som har blivit det.

Ronny Johansson menar att lantbrukare måste tänka mer på att stölder i allmänhet ökar på landsbygden.

- Vi får vara mer vaksamma när det kör bilar runt våra gårdar och på våra vägar som vi inte känner igen. Och vi får vara mer observanta och titta till och se vad som händer och sker, säger Ronny Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".