Ridskolechef Magdalena Rubensson Zäll. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skövde

Dyrt för ryttarföreningen när Skövde slakteri ratar hästarna

Ridskolechef: "Det här kommer kännas"
1:27 min

Skövde ryttarförening får det svårt när Skövde slakteri inte längre tar emot häst. Tidigare har föreningen tjänat pengar på slakten, nu får man istället avliva och destruera hästarna.

Att Skövde ryttarförening nu tvingas avliva och destruera hästarna på annat sätt kan kosta föreningen runt 5000 kronor per häst, något som kommer att få betydande konsekvenser.

– Betydelsen är ekonomisk. Vi kommer vara tvungna att betala för att ta bort våra hästar. En förening har aldrig gott om pengar så att det är klart att det kommer kännas, säger Magdalena Rubensson Zäll.

Bra samarbete
Hon säger att samarbetet med Skövde slakteri alltid har fungerat bra och att ta bort hästar är en av de tråkigare delarna som hästägare. Som hästägare har  att det ändå är ett av ansvaren man får ta.

I fredags berättade P4 Skaraborg att Skövde slakteri för tillfället slutar att slakta häst då deras kunder inte har möjlighet att kunna hantera hästkött längre. Magdalena Rubensson Zäll tycker detta är synd eftersom det inte finns något annat alternativ i närheten.

– Örebro är närmast och det är inte aktuellt. Jag tycker att vi hellre ska använda hästköttet här på rätt sätt än att man skickar hästar på slakttransporter till Italien och andra länder.

Kristoffer Hilmersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".