Flera kalvar har stulits under årens lopp från Gustav Jonsson. Foto: Willy Santana/Scanpix
Skaraborg

Svårt för lantbrukare att rapportera stulna djur

Lantbrukare:"Avdrag i bidrag när djuren var stulna"
1:43 min

Djur som misstänks vara stulna ur hagar går inte att rapportera in till myndigheter. Det menar kalvuppfödaren Gustav Jonsson i Gudhem som blivit av med djur vid ett flertal tillfällen.

Vid en kontroll fick han minskat bidrag eftersom det fattades djur, trots att han hävdade att de blivit stulna.

– När kontrollen kom sa vi att det fattades två kalvar, men det såg inte dom som sitt bekymmer. Istället gjorde de avdrag i bidragen för att vi inte hade rapporterat ut det. Men vi visste ju inte hur vi skulle rapportera det, säger lantbrukaren Gustav Jonsson i Gudhem utanför Falköping.

Gustav Jonsson har blivit av med djur spårlöst ur hagen flera gånger och är övertygad om att det rör sig om stölder. Han tycker det är för otydligt hur lantbrukare ska rapportera in djuren som försvinner till Jordbruksverket. Så sent som i somras försvann ett djur, men det skrev han in att han slaktat hemma för att inte riskera att få minskat bidrag igen.

– Kalvar kan man tänka sig att ett lodjur kan släpa iväg. Men att det ska försvinna helt är ju väldigt märkligt. Den som försvann i somras, hon vägde åtminstone 350 kg.

På Jordbruksverket ser man idag inga brister i hur rapporteringen är utformad. Det menar Kerstin Helmersson som är enhetschef på CDB-enheten.

– Det är ju inte så många fall per år och att man då ska bygga in det i systemet. Från början fanns det en kod där det ingick, men det är ju lätt att missbruka den också.  Som det är nu kan de rapportera någon sorts utgång och att man får en kommentar, säger Kerstin Helmersson enhetschef på CDB-enheten.

Gustav Jonsson tycker att det låter märkligt.

– Det är inte så det ska vara eller så man vill ha det. Det finns ju grannar som blivit av med djur också här.

Kommer ni bli drabbade fler gånger?

– Ja, det är väl bara en tidsfråga. För mig så är det ett svinn liksom... Det är någonting man får kalkylera med helt enkelt, säger Gustav Jonsson vid hagen i Gudhem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".