Foto: Bertil Ericson/Scanpix
P4 Morgon

Johan fick diabetes och förlorade sitt lastbilskörkort

Lars Englund, Transportstyrelsen: "Det handlar om risken att bli medvetslös"
5:17 min

19-årige Johan Djup från Kållandsö hade precis tagit studenten när han fick jobb som lastbilschaufför.  Men den i början av januari i år blev Johan av med sitt lastbilskörkort på grund av att han fått diagnosen typ 1-diabetes.

– Det var inte så mycket att reagera på. Det var ju tråkigt med körkortet.

Så lät reaktionen när Johan fick diagnosen diabetes typ 1, som innebär att man måste ta insulin genom en spruta för att justera blodsockervärdet. Johan hade precis fått jobb efter studenten på Fordonsprogrammet när sen stöten kom.

– Det är ju tre bortkastade år, säger Johan Djup som nu har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Jönköping.

Enligt Transportstyrelsens är förfarandet helt enligt reglerna. Lars Englund, som är läkare för Transportstyrelsen, handlar det till slut om att man tvingas kalkylera med riskerna.

– Diabetes är ju en sjukdom man kan leva med men det innebär vissa risker. Kost och motion och att man är bunden till sina insulinsprutor. Det handlar om risken att man blir plötsligt medvetslös i trafiken, säger Englund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".