Bilden på årets första trana, när den flög över Hornborgasjön under tisdagen. Foto: Torbjörn Skogedal
Hornborgasjön

Årets första trana siktad vid Hornborgasjön

Torbjörn Skogedal såg första tranan vid Hornborgasjön: "Det känns roligt"
4:56 min

Nu har årets första trana fastnat på bild. För fjärde året i rad är det Torbjörn Skogedal, från Falköping, som är först med att sikta den första tranan vid Hornborgasjön.

10.52 under tisdagen gick ruset genom Skogedals kropp. Tillsammans med fyra kollegor var han på plats när första tranan siktades vid Hornborgasjön. Den landade inte, utan flög över Trandansen enligt Skogedal.

– För fjärde året i rad har jag tur att se den första tranan vid Hornborgasjön. Det känns roligt, säger en något modest Torbjörn Skogedal.

Det brukar vara i början av mars som de första tranorna dyker upp vid Hornborgasjön. I fjol kom den något tidigare, 4 mars fotograferades första tranan vid trandansen då. 2011 fick Skogedal vänta till 16 mars.

Kollega såg den först
Torbjörn Skogedal lägger korten på bordet och berättar för P4 Skaraborg att det i år var en annan fågelskådare som såg tranan först. Men det var trots allt Skogedal som fångade den på bild.

– Vi stod en grupp fågelskådare och tittade ut vid Vadbodkullen. Sedan gjorde tranan ett svep över trandansen och drog senare bort. Innan jag fått ordning på kameran var den bra långt borta. Jag fick en bild, men väldigt dålig bild, säger Torbjörn Skogedal.


KOMMENTERA |

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".