1 av 5
Borrhålet är några centimeter. Foto ur polisens förundersökning.
2 av 5
Tjuvarna lämnade ett litet spår efter sig i form av ett borrhål. Foto ur polisens förundersökning.
3 av 5
Den åtalade huvudmannen förs till Skaraborgs tingsrätt. Foto: Jakob Persson
4 av 5
Åklagare, Lars Johansson. Foto: Pernilla Wadebäck / P4 Skaraborg Sveriges Radio
5 av 5
Advokat, Fredrik Almer. Foto: Pernilla Wadebäck / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Skaraborgs tingsrätt

Huvudmannen i Borrligan höll låg profil första dagen i rätten

Åklagare Lars Johansson om första dagen i rätten mot Borrligans huvudman
3:17 min

Huvudmannen i den så kallade Borrligan som är misstänks för 79 inbrott eller inbrottsförsök nekar till de flesta anklagelserna. Det framkom i dag när rättegången började mot den 36-årige mannen.

De enda inbrotten som 36-åringen erkänner är de där det finns DNA-bevis mot honom och bilder från övervakningskameror som pekar ut honom.

Under de första föhören i dag, som handlade om brott begångna 2008, var han mycket fåordig och han hade bara vaga minnesbilder från den tiden.

80 vittnen
På onsdagen inleddes rättegången mot Borrligan, eller John Blund-ligan som den också kallas, där en 36-årig man misstänks för 79 inbrott eller inbrottsförsök. Många av inbrotten har skett i Skaraborg.

Tingsrätten har avsatt 19 dagar för målet. Hela 80 vittnen ska höras under förhandlingen och tingsrätten har tagit in extrapersonal för att klara förhandlingen utöver den vanliga ruljansen.

– Det är det största målet jag haft, alla kategorier, och även det största målet hittills sedan Skaraborgs tingsrätt bildades, säger rådmannen Magnus Patriksson.

Den 36-årige mannen från Albanien som varit kringresande i brott åtalas för 55 inbrott, 24 inbrottsförsök och tre fall av bedrägeri. Vid flera av inbrotten har mannen enligt åtalet haft hjälp av en 36-årig Skaraborgare.

Borrligan eller John Blundligan
Under duons brottsturné i landet fick de i media namnet Borrligan eller John Blundligan, eftersom många av de 80 drabbade ovetandes låg och sov när ligan borrade hål i fönsterkarmar och haspade upp fönsterhakar för att ta sig in i bostäderna.

Men alla de som fick sin trygghet naggad i kanten av inbrottstjuvarna kommer inte att få möta de åtalade männen öga mot öga. Av praktiska skäl kommer förhören med målsägandena göras på telefon.

– Eftersom det är ett stort mål har vi haft svårt att beräkna exakta tider när målsäganden ska ringas upp för att höras, men när vårt kansli varit i kontakt med dem märker vi att många är motiverade och vill höras.

Den känsla man får när man hör ett brottsoffer, hur fungerar det via telefon?

– Det är klart, att det inte blir detsamma som när personen sitter i rättssalen och man kan avläsa reaktioner. Det är självklart en skillnad, men här handlar det ju om 80 personer, förklarar rådmannen Magnus Patriksson.

Om tingsätten håller tidsschemat för det omfattande brottsmålet kommer åklagaren och försvararna att hålla sina slutpläderingar 10 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".