Patrik Ehn, gruppledare för Sverigedemokraterna i Västra Götalandsregionen. Foto: SD
Politik

Sverigedemokraten Patrik Ehn kan uteslutas

Patrik Ehn, Sverigedemokraternas gruppledare i Västra Götalandsregionen, riskerar att uteslutas ur partiet på grund av "ideologiskt avvikande" åsikter.

– Ja det är en rad anklagelser. Att jag skulle vara ideologiskt avvikande. Det stämmer såklart inte. Hade de hört av sig till mig hade vi kunnat rett ut detta. Alla som känner mig och arbetar politiskt med mig vet att jag till fullo står bakom den politiska ideologin, säger Patrik Ehn till P4 Väst.

Varför gör de såhär?
– De hade kunnat lösa det på ett odramatitskt sätt genom att tala med mig och det hade jag föredragit. Men nu vill de lösa det den här vägen och jag kommer såklart svara på alla frågor och reda ut det så att de förstår att jag står bakom ideologin.

Även hans politiska sekreterare Daniel Rondslätt är under utredning, skriver tidsskriften Expo. Sverigedemokraternas medlemsutskott skriver i ett dokument, som skickats till Patrik Ehn, att partiet är "väl medvetet" om Ehns tidigare politiska bakgrund.

Aktiv nazist
Patrik Ehn var på mitten av 80-talet aktiv i det nazistiska Nordiska rikspartiet och senare gick han med i den nazistiska Föreningen för Sveriges framtid.

Nu menar medlemsutskottet att Ehns uttalande på sociala medier har fått de att tvivla på var han har sin politiska hemvist. Dessutom anklagar de Ehn för att ha rekommenderat studier av den radikala nationalistiska tyska författaren Ernst Jünger på Sverigedemokratisk Ungdoms kongress, skriver Expo.

Inga kommentarer
Och det är alltså inte bara Patrik Ehn som riskerar uteslutning. Hans politiske sekreterare Daniel Rondslätt anklagas för att ha uttalat sig "nedsättande om andra" och väckt "negativ medial publicitet" vilket också kan sluta med uteslutning.

Partikollegan Jimmie Stranne, i Västra Götalands regionfullmäktige säger till tidsskriften att en uteslutning av Ehn skulle skaka om partiet. Patrik Ehn själv och Sverigedemokraterna centralt vill inte ge några kommentarer till Expo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".